Onze voorstelling

De Wijze Kater

29, 30 & 31 oktober en 4 & 5 november 2022

Wie kent het sprookje “de gelaarsde kat” niet? Het is dit sprookje dat Herman Heijermans (1864- 1924) heeft geïnspireerd tot het schrijven van “de Wijze Kater”. In 1917 verscheen het en het werd al snel een groot succes in de theaters. Het was ook niet niks.
We praten over de tijd van het opkomend socialisme, over de Russische Revolutie met haar opstand tegen de adel, de strijd van het volk tegen de heersende machten: kerk, adel en vaak ook de eigen staat. Algemeen kiesrecht bestond nog niet. Het volk was dom en onwetend, toch? Maar datzelfde volk eiste gaandeweg meer haar eigen plaats op.

Heijermans was een overtuigd socialist-democraat. Zijn toneelwerk gold voor alles als een protest tegen sociale wantoestanden waarvan vooral de arbeiders, vissers, mijnwerkers het slachtoffer waren. Toch was hij ook niet blind voor de zwakheden van de zwaksten.

“De Wijze Kater”, een humoristisch en boosaardig sprookje, speelt zich af in een denkbeeldig land en in een denkbeeldige tijd. Het laat de stupiditeit van de heersende macht , de kleingeestigheid van de gewone burgers, maar bovenal ook de lage moraal van de mens zien. “Dieren hebben meer respect voor hun soortgenoten dan mensen”, laat hij zeggen.
“De Wijze Kater” hield de mensen toentertijd een spiegel voor. Na het bekijken van dit toneelstuk kunt u als toeschouwer uzelf afvragen in hoeverre dit toneelstuk verouderd is.
Of is het misschien nog steeds actueel?

Toneelgroep Europa hoopt met dit stuk u weer eens te verrassen. Weer een heel ander stuk dan u van ons gewend bent met meer dan 20 mensen op het toneel, sommigen met meerdere rollen. Een hele klus voor onze regisseur Marjan Vlam om dit in goede banen te leiden, maar het is – naar onze bescheiden mening – haar weer gelukt.